Restaurant Gauchos aan de Gracht

Oudegracht 150/WERF
Utrecht
http://[email protected]
Telefoon: +31-30 232 8372
Soort: Argentijns
Keuken: Argentijns. Een perfecte steak voor een vriendelijke prijs
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 23.30 op zaterdag en zondag zijn wij vanaf 12.00 tot 23.30 geopend.

Het verhaal van de steak

Het vlees van de Gaucho-steak is uitsluitend afkomstig van jonge stierkalveren, die zich dagelijks in alle vrijheid voeden met het malse gras van de Argentijnse pampa’s. Door de juiste vochtigheid, het milde klimaat, de rijke bodem en het uitgestrekte landschap is de pampa ideaal voor het houden van runderen van de hoogste kwaliteit. Argentinië beschikt met 50 miljoen dieren over de op een na grootste kudde ter wereld.

Het Argentijnse rundvlees onderscheidt zich van de rest omdat het vee met gras wordt gevoerd in plaats van graan. Vee dat met graan wordt gevoerd heeft meer vet en sommige steakliefhebbers waarderen dat. Wij vinden dat het bij goede steaks echter niet alleen om het vetgehalte draait maar ook om de smaak.

Argentijns vee krijgt meer beweging en eet wel 100 verschillende soorten gras. Het vlees heeft daardoor niet alleen een betere smaak, maar bevat ook 10% minder cholesterol en 25% minder vet.

Hoewel niet al het Argentijnse rundvlees wordt aangemerkt als biologisch, leven de runderen op grasland waar vrijwel geen kunstmest of pesticiden wordt gebruikt. Waar de koeien leven is het voedsel 100% natuurlijk.

Overigens heeft niet al het Argentijnse vee dezelfde hoge kwaliteit. Gebieden in de buurt van de zee of wijnbouwgebieden zijn voor het houden van vee minder geschikt. De belangrijkste regio voor de rundvleesproductie is Las Pampas. In deze regio selecteert Gauchos de provincies met het beste product.

Het vlees wordt niet ingevroren, maar vacuüm verpakt en gekoeld verscheept. Daardoor kan het rijpen zonder waardevol vocht te verliezen. De reis van de pampa’s naar onze restaurants duurt vier tot zes weken. In die tijd bereikt het vlees zijn optimale smaak.

Bij de bereiding in het restaurant wordt aan het vlees zout en chimichurri-olie toegevoegd. Het vlees wordt ten slotte boven een heet vuur ‘flash grilled’ en slechts één keer gekeerd.

Dit succesvolle proces wordt nu al dertig jaar ongewijzigd toegepast.

Het verhaal van de Gaucho
Het woord ‘gaucho’ is afkomstig van de Quechua-indianen. In hun taal bestaat het woord 'Huacho', dat wees betekent. Gaucho verwijst zo indirect naar het eenzame leven van de veedrijvers op de pampa's. Inmiddels is het begrip gaucho een deel van de zuidamerikaanse folklore en net zo geromantiseerd als de noordamerikaanse cowboys.

De opkomst en de teloorgang van de Argentijnse Gaucho is omschreven in 'Martín Fierro', een verhalend gedicht uit 1872 over het gaucho-leven van José Hernandez. Zijn verhaal wordt door velen beschouwd als het nationale epos van Argentinië. In de loop der tijd is de dichtfiguur Martin Fierro het prototype geworden van de oorspronkelijke gaucho, die tijdens zijn zwerftocht over de pampa’s voornamelijk rundvlees at, dat op een geïmproviseerde grill, de 'asado', werd klaar gemaakt. Zijn (culinaire) gewoonten worden door de gaucho's die nu nog over de pampa’s zwerven, tot op de dag van vandaag in stand gehouden. Maar dat zijn er niet veel meer.

De tijd heeft de gaucho ingehaald. Hij is van zijn paard op de tractor overgestapt en woont op een estancia, waar voor betalende bezoekers het traditionele “pampa life’ kunstmatig in stand wordt gehouden.

Niet te ontkennen valt, dat Argentijnen van de gaucho's persoonlijkheid, een grote vrijheidsdrang en een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben geërfd.




Gegevens incorrect?

Copyright © 2003 - 2024 Comdev B.V. Amsterdam   fbg.nl is online sinds 9 juni 1997