fbg.nl, sinds 1997


fbg steunt Chare.nl


Categorie: Dietist Dietisten

Simpl. Food

  Kerkstraat 90 (In de buurt)
  1354 AC   Almere
  Telefoon: (0320) 23 92 23

  Website:
  Email ons.


Kerngezond Lelystad | HMC Kerngezond Mijdrecht

Wat is diëtetiek?
Diëtetiek is de leer van het dieet, en onderdeel van het vakgebied voeding en diëtetiek. Een dieet is een voeding die om medische redenen is aangepast aan de speciale behoeften van een persoon. De beroepsbeoefenaar is de diëtist: iemand die deskundig is op het gebied van gezonde voeding en dieetvoeding.

Bij verschillende ziekten en handicaps speelt voeding een belangrijke rol. Op advies van een arts of specialist stelt de diëtist dan een persoonlijk dieet samen. Het is soms nodig om bepaalde voedingsstoffen weg te laten of juist om meer van een bepaalde voedingsstof binnen te krijgen. Verder moet soms de vorm van de voeding aangepast worden, zoals geen vaste maar vloeibare voeding na een kaakoperatie.

Een diëtist beantwoordt ook algemene vragen over voeding, bijvoorbeeld over een vegetarische voeding, voeding voor zwangere vrouwen, voeding voor kinderen of voeding bij sporten.

Wat is een dieet?
Een dieet is voeding die om medische of gezondheidsredenen moet voldoen aan specifieke eisen. Een dieet wordt afgestemd op uw persoonlijke voedings- en leefgewoonten. Kenmerkend voor een dieet is dat u bepaalde voedingsstoffen wel of juist niet mag eten. De beschrijving van deze beperkingen noemt men het dieetvoorschrift. Dit dieetvoorschrift wordt vervolgens vertaald in een dieetadvies: een lijst met voedingsmiddelen. Het geeft informatie over het gehalte aan voedingsstoffen waar het in het dieet om gaat en welke voedingsmiddelen u kunt gebruiken.

Dieetproducten zijn voedingsmiddelen die een extra bewerking hebben ondergaan. De samenstelling van voedingsstoffen is hierdoor veranderd. Daardoor zijn ze geschikt om in een bepaald dieet te gebruiken.

Als duidelijk is welk dieet u moet volgen krijgt u waarschijnlijk een verwijzing naar een diëtist. U kunt hier eventueel ook zelf om vragen bij uw huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis.

De meest voorkomende diëten zijn diëten met aanpassingen in het energie-, eiwit-, vet-, koolhydraten-, voedingsvezel- of natriumgehalte, of in de consistentie (sondevoeding, gemalen en vloeibare voeding). Een ander veel voorkomend dieet is het dieet bij verhoogd cholesterolgehalte.

De beroepsvereniging van diëtisten is de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Voor informatie over diëten en gezonde voeding kunt u terecht bij het Voedingscentrum.

Dieetkostenvergoeding
Er zijn drie mogelijkheden om dieetkosten vergoed te krijgen: via de zorgverzekeraar, via de bijzondere bijstand van de Wet werk en bijstand (WWB) en via de buitengewone uitgaven (bij de aangifte voor de inkomstenbelasting).

In de wetgeving voor dieetkostenvergoeding wordt verschil gemaakt tussen dieetproducten en dieetpreparaten:

Een dieetproduct is een voedingsmiddel met een andere samenstelling dan normale voeding. Voorbeelden zijn zoutarme (natriumbeperkte) kaas en glutenvrij brood. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van dieetproducten als u een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Een dieetpreparaat is een voedingsmiddel met een andere samenstelling én een andere vorm dan normale voeding. Voorbeelden zijn sondevoeding en speciale drinkvoedingen. Of uw zorgverzekeraar het dieetpreparaat dat u voorgeschreven hebt gekregen vergoedt, hangt af van de reden waarvoor u het gebruikt. Uw diëtist weet om welke preparaten het gaat en bij welke aandoeningen ze worden vergoed. In de polis van uw verzekering staat precies welke vergoedingen mogelijk zijn.



» Geef uw bedrijf gratis wereldwijde aandacht met BizzDex.com


Plaatsgids AlmereRestaurants in de buurtBedrijven om de hoek









x

Inloggen

Voer uw vermeldingsnummer en wachtwoord in: